Nettiosoitteita venäjän opiskelijoille

Kirjainten harjoitteluun
YLE-opetus http://oppiminen.yle.fi/venaja/venajan-aakkoset
YLE Elävä arkisto Heikki Kinnunen opettaa venäjän kirjaimia

http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/venalaiset_aakkoset/    myös  kaunokirjoitusmallia videona

Suomalaisten ja venäläisten nimien translitteroinnin (siirtokirjoituksen) avuksi
http://www.ip-kaannos.fi/tools/suomi-venaja-transkriptio.php

SANAKIRJOJA
https://redfoxsanakirja.fi/  Redfox-sanakirjassa on mahdollista valita useampia kielipareja. Ainakin englannista ja venästä löytyy myös Opetus -otsikon alta kokoelma eri aiheisia youtube-videoita.

http://www.ilmainensanakirja.fi/    Toimii molempiin suuntiin, useita kieliä. Suomenkieliset ohjeet. Kielipareja sanakirjassa on 3×17 + 17×3 + 2 eli yli 100 eri sanakirjaa suomesta, ruotsista ja englannista seitsemääntoista kieleen ja takaisin!

http://www.eudict.com/

http://www.sanakirja.org   Tällä hetkellä bulgaria, englanti, espanja, esperanto, hollanti, italia, kreikka, latina, latvia, liettua, norja, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska, tsekki, turkki, unkari, venäjä ja viro. Koska Sanakirja.orgin tieto perustuu vapaaseen sanakirjaan, englanninkieliseen Wikisanakirjaan, kuka tahansa voi helposti lisätä uusia käännöksia tai korjata vanhoja.

Ja tietysti voi kokeilla google-kääntäjää. Joskus kääntää ihan hyvin, joskus omiaan 🙂  Kääntäjä toimii kännykällä myös off-line tilassa, joten ennen matkaa kannattaa ladata kyseinen kieli kännykälleen off-linessa käytettäväksi.

 

OPISKELUUN:
http://translit.net/   translitterointiväline pika-avuksi venäjäksi kirjoittamiseen, jos tietokoneellasi ei ole kyrillisiä kirjaimia
https://blogs.helsinki.fi/slavbalt-atk/   tietokoneen näppäinjärjestyksen vaihto suomalaisen mukaiseksi
http://oppiminen.yle.fi   Yleisradion opetussivut, josta löydät monen kielen materiaalia,  suora linkki venäjään  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/venaja
http://learnrussian.rt.com    Russian lessons, online and free:
venäläinen sivusto, jolla apukielenä on englanti (ohjeet, selitykset ja sanasto englanniksi). Lähtee alkeista, etenee ’pre-intermediate’ eli suunnilleen A2-B1 tasolle. Dialogeja, tekstejä, kuunneltavaa ja testejä. Rekiströityäkin sivulle voi, mutta ei ole pakko.
http://masterrussian.com  monenlaista materiaalia, englanninkielisin ohjein ja selityksin

http://info.edu.turku.fi/setka/       täältä löydät oppimateriaalia, mm Most ja Arjen ilot-verkkokurssit sekä paljon lisää linkkejä
http://info.edu.turku.fi/most/     Most-verkkokurssi
http://venajaavautsi.wordpress.com/   koululaisille tehty venäjän blogi, täältä löydät mm lisää linkkejä ja paljon muuta materiaalija
http://starling.rinet.ru/cgi-bin/morphque.cgi?encoding=win  substantiivien ja verbien taivutuksia
http://udarenieru.ru    substantiivien ja verbien taivutuksia (hakuruutuun pääset sivun otsikon vasemmasta yläreunasta kolmen alekkaisen pikkuviivan kohtaa klikkaamalla)
Sekä starling että uderenieru ovat kokonaan venäjänkielisiä, tästä löydät alkuvaiheen opiskeluun hieman ohjetta niiden tulkintaan
Taivutussanakirjojen ohje

Forvo ääntämisopas http://fi.forvo.com/
Iso valikoima eri kieliä. Tässä lukijat ovat oikeita ihmisiä. Huomaa, että he ovat ’maallikkoja’ joten samasta sanasta saattaa löytyä eri ääntämisiä. Jos sanaa ei löydy, siitä voi jättää pyynnön ja odottaa, että joku ääntäisi sanan. Täältä  löytää usein esimerkiksi ihmisten ja paikkojen nimiä, joita ei ole sanakirjoissa.

https://fi.speaklanguages.com  Sanontaoppaita ja sanalistoja useilla eri kielillä, myös venäjä. Mukana on äänitteet. Rekisteröityminen on ilmaista, mutta ilmaisuja ja sanastolistoja pystyy kuuntelemaan rekisteröitymättäkin.

http://kafepiter.fi/harjoitukset/   Kafe Piter 1-kirjaan tehtyjä verkkoharjoituksia, sopivat muilekin, alkuharjoitukset myös aloittelijalle

Ari Hepoahon (Oulun yliopiston kielikeskus) verkkotehtävät mm Saljut-kirjoihin sekä paljon muuta Materiaali on avoimessa ympäristössä ja siis kaikkien vapaasti käytettävissä.
ALKUSIVUT    http://cc.oulu.fi/~ahepoaho/come.htm  
AAKKOSSIVUT http://cc.oulu.fi/~ahepoaho/aakkossivut/
SALJUT 1 kpl 1 – 6 verkkotehtävät http://cc.oulu.fi/~ahepoaho/gramm/alkeiskurssi1.htm
SALJUT 1 kpl 7-12 verkkotehtävät http://cc.oulu.fi/~ahepoaho/gramm/alkeiskurssi2.htm

UUTTA nyt Hepoahon sivuilla  verkkotehtäviä myös Pora 1 kirjaan (alkusivujen osoite yllä, valitse keskeltä ylhäältä ALKEISKURSSI VERKKOTEHTÄVÄT PORA

http://www02.oph.fi/etalukio/venaja/   opetushallituksen etälukion sivut (materiaalia myös muihin kieliin)
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/arjenilot/      Arjen ilot -verkko-oppimateriaali on venäjän oppikirjoja täydentävää ja ajankohtaista oheismateriaalia, jonka tarkoitus on innostaa ja ylläpitää mielenkiintoa venäjän opiskeluun. Se on suunnattu lukiolaisille ja aikuisopiskelijoille ja soveltuu eri tasoille: alkeista edistyneemmille.

http://youtube.com   myös YouTubesta löytyy monenlaisia venäjän opetuspätkiä, kokeile mm hakusanoilla Minä osaan, Puhumme venäjää, Kapustat kaakkoon

Alkeisopiskelijalle myös:
http://matriisi.ee.tut.fi/venaja
Jo vähän vanhempi suomalainen sivu, jonka ylläpito on jo lopetettu. Kyrillisten kirjainten näkyminen vaatii ’erikoistemppuja’ ja esim kaunokirjainten video Real Player -ohjelman, jota ei ainakaan omilla laitteillani enää ole.
– aakkoset ja harjoitukset löytyvät Treenikämpästä.
Kaunokirjaimet näyttävä VIDEO vaatii Real Player –ohjelman.
HUOM Jotta venäläiset kirjaimet näkyvät oikein, tässä materiaalissa yläpalkista pitää vaihtaa Näytä – Koodaus  – kyrillinen windows.   (tällöin suomen ä-kirjaimet näkyvät venäjän d:nä, mutta ei se käytännössä haittaa. Muista lopettaessasi vaihtaa koodaus takaisin!)

MUUTA:
http://yle.fi/uutiset/novosti/   Yleisradion venäjäkieliset uutiset
Viimeisimmän tv-lähetyksen löydät videona otsikon Телевизионные новости alta

http://www.russian.fi/   Suomi-tietoa venäjäksi
http://www.venajaseura.com/ Suomi-Venäjä seura
http://www.visittampere.ru Tampere-esite venäjänkielisille matkailijalle
http://lapti.tv/   Venäjän TV-kanavia netissä